Málo známé fakty o konopí

Málo známé fakty o konopí

Miroslav Suchý

Konopí je rostlina, která je známá svými léčebnými účinky a bohatou historií. Ale existují i některé málo známé fakty o konopí, které vás možná překvapí. Takže se pohodlně usaďte, začínáme.

  1. Kolik lidí konzumuje konopí? Podle OSN konopí užívá přibližně 209 milionů lidí, což představuje asi 4 % světové populace.
  2. Shakespeare a konopí: komedie, tragédie a historické hry. Zajímalo vás někdy, odkud William Shakespeare čerpal inspiraci pro svá díla? Jeho bujná fantazie a prostor pro nekonečné úvahy jsou nezpochybnitelné. Ačkoliv není jasné, zda mu v tom konopí pomáhalo, je jisté, že v jeho domě bylo konopí nalezeno.

  3. George Washington, první prezident USA, pěstoval konopí na své farmě ve Virginii. Měl tam rozsáhlé pole konopí! Nicméně, konopí nebylo určeno k tomu, co by se mohlo zdát. Používalo se pro výrobu papíru, plátna, provazů, látek a rybářských sítí.

  4. Konopí nabízí mnohem více než pouze THC. Pokud se o tuto rostlinu zajímáte, jistě víte, že léčebné účinky konopí nejsou omezeny jen na THC. Kromě známých kanabinoidů jako CBD, CBG a CBN existuje mnoho dalších. Domníváte se, že toto je kompletní seznam? Že konopí se spoléhá jen na těchto pár složek? V žádném případě! V konopí se nachází více než sto různých kanabinoidů a jejich léčebné využití je stále předmětem výzkumu.

  5. Pivo a konopí mají více společného, než by se mohlo zdát. Nejenže jsou častými společníky na večírcích, ale také patří do stejné rodiny rostlin, známé jako Cannabaceae.

  6. Statistiky uvádějí, že 9 % uživatelů marihuany vyvine závislost..

  7. Bob Marley byl pohřben se svou charakteristickou kytarou Gibson, což je skutečnost, která pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Pro něj byla nejen ikonická, ale stejně tak i ganja. Ano, je to tak. Při svém pohřbu měl u sebe i ganju.

  8. Na počátku 20. století bylo konopí běžnou součástí léčiv a před rokem 1906 nebylo dokonce vyžadováno jeho uvádění na etiketách, protože zákon to nevyžadoval.

  9. Pozorování naznačují, že pavouci ovlivnění konopím tvoří velmi nesystematické sítě, snadno se nechají rozptýlit a rychle přestávají pracovat.

  10. Průmyslové konopí je jednou z nejvšestrannějších rostlin známých lidstvu, což vysvětluje, proč je pěstováno již tisíce let. Konopí nachází uplatnění v mnoha oblastech, od výroby textilu a papíru po stavebnictví a výrobu obnovitelných paliv.

Zpět na blog